Waarom sparen zo belangrijk is

86 procent van de Nederlanders spaart. En dat is goed nieuws. Maar 40 procent van deze mensen spaart niet voldoende, tenminste volgens de normen van het Nibud.

Van het maandelijkse inkomen kun je niet zo even een nieuwe wasmachine of zelfs een auto kopen. Wat precies de reden is waarom het van belang is een deel van het inkomen te reserveren voor grotere uitgaven. Daar kom je niet onderuit. Het bedrijf Savedo heeft onderzocht hoe Nederlanders sparen. Het blijkt dat we vooral onvoldoende sparen.

Vier op de tien Nederlanders heeft geen spaargeld

Bij 40 procent van de Nederlanders ontstaat gelijk een probleem als er iets duurs kapot gaat. Want daar is het niet gelukt om spaargeld op te bouwen. Hoe moeten ze dan aan een paar honderd euro komen om bijvoorbeeld de wasmachine te vervangen?

Soms wordt familie en vrienden om een lening gevraagd. Alleen kan dat de verhoudingen wel 'op scherp' zetten. Een lening bij de bank aanvragen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Maar ook dan ontstaat er een probleem. Want er was al geen geld om te sparen en nu moet niet alleen de lening worden terugbetaald, er moet ook nog eens rente worden betaald. Op deze manier ontstaan geleidelijk problematische schulden.

60-plussers hebben wel een goede financiële buffer

Ongeveer 58 procent van de 60-plussers heeft volgens eigen zeggen een goede buffer opgebouwd. Maar van de Nederlanders tot 30 jaar geeft de helft toe dat ze te weinig geld achter de hand hebben.
Maar dan is de vraag “Wat is een goede financiële buffer?”. Is een spaarkapitaal van 5.000 euro voldoende, of moet je eerder denken aan een bedrag van 25.000 euro? Het Nibud heeft daar op zich prachtige rekenvoorbeelden voor gemaakt. 

Logica

Maar eigenlijk is het heel eenvoudig: zorg ervoor, dat je alles wat ooit een keer vervangen moet worden, vanuit je spaargeld kunt financieren. Een auto gaat niet onbeperkt mee. En voor een TV en een wasmachine geldt hetzelfde. En huiseigenaren zullen ooit een keer aan een schilderbeurt moeten beginnen. 

Waarom zou je sparen? De spaarrente is bijna nul!

Het sparen levert inderdaad bijna niets op. Er zijn wel manieren om meer rendement te maken, maar daar kleven wel risico’s aan. Hoe dan ook, je moet spaargeld achter de hand hebben. Want als je niet spaart, zul je ooit een keer moeten lenen. Met als gevolg, dat je niet alleen het geleende bedrag moet terugbetalen, je zult ook nog eens rente moeten betalen, die niet zelden richting 6 tot 9 procent gaat.
Je spaart dus niet voor de spaarrente, maar om hoge kosten aan rente te voorkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-07-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie