Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0238223595
  • info@deltaplanning.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0238223595
08-10-2019

Wat je moet weten over de voorlopige teruggave

Denk je teveel loonbelasting betaald te hebben? Via een voorlopige teruggave kun je een voorschot krijgen op wat je via de Belastingdienst terugkrijgt. Stel het bedrag vooral niet te hoog in.

Vooral onder huiseigenaren is de voorlopige teruggave gebruikelijk. Dat is ook goed te verklaren, want de betaalde hypotheekrente is meestal aftrekbaar. Het gaat vaak om aftrekposten van een paar honderd euro per maand. Door een voorlopige teruggave krijg je extra maandelijkse bestedingsruimte. Hoe vraag je het aan en hoe kun je het weer wijzigen?

Hoe vraag je een voorlopige teruggave aan?

Het aanvragen doe je via de website van de Belastingdienst. Op de website kun je inloggen met je DigiD. Het is ook mogelijk via de app van de Belastingdienst. Na het inloggen kun je kiezen voor de optie voorlopige teruggave. Vul vervolgens jouw gegevens zo nauwkeurig mogelijk in. De inkomsten en de aftrekbare uitgaven mag je schatten. Met de uiteindelijke 'aangifte inkomstenbelasting' geef je de definitieve gegevens volgend jaar door en volgt de afrekening.
Let op! Een te hoge voorlopige teruggave heeft tot gevolg dat je wat teveel werd ontvangen natuurlijk ook weer terug moet betalen. Schat het bedrag aan voorlopige teruggave dus voorzichtig in.

Schat de teruggave laag in

Je vraagt een voorlopige teruggave aan, maar je wilt voorkomen dat je bij de jaarafrekening bij moet betalen? Dat kun je voorkomen door de betaalde hypotheekrente in het jaar simpelweg wat lager in te schatten. 

Hoe kun je een voorlopige teruggave aanpassen?

In de laatste maanden van het jaar heeft het aanpassen van de voorlopige teruggave niet zoveel zin meer. Het kost de Belastingdienst namelijk meerdere weken om de aanpassingen door te voeren. Door het aanvragen van een nieuwe voorlopige teruggave wordt de oude overschreven. De oude wordt dus automatisch vervangen door de nieuwe. Wil je een voorlopige teruggave dus aanpassen? Doe dat dan zo snel mogelijk.

Hou rekening met een dalende teruggave

In de moderne hypotheken los je maandelijks af op de hypotheekschuld. Hierdoor zakt iedere maand ook de teruggave van de Belastingdienst. Hou hier rekening mee bij het inschatten van de teruggave. Met de voorlopige teruggave voor 2020 laat de Belastingdienst aan je zien waar ze jouw voorlopige teruggave op gaan baseren voor het nieuwe jaar. Zo'n 'beschikking' krijg je automatisch wanneer je over 2019 ook een voorlopige teruggave hebt gehad. Controleer zelf nog wel even of ze van de juiste bedragen uit zijn gegaan. Anders kun je het alsnog aanpassen.

Geen voorlopige teruggave maar een spaarpot opbouwen

Of je laat de voorlopige teruggave achterwege zodat je feitelijk een spaarpot opbouwt. Bij de jaarlijkse aangifte kun je het bedrag immers in één keer terug ontvangen. Als je aangifte doet vóór 1 mei, krijg je waarschijnlijk vóór 1 juli de teruggave gestort op jouw rekening.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens