Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0238223595
  • info@deltaplanning.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0238223595
11-10-2019

Waarom de lineaire hypotheek een interessante optie kan zijn.

De meest gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Dat is goed te verklaren, maar overweeg ook de lineaire hypotheek. Welke feiten zijn interessant?

Voor een nieuw af te sluiten hypotheek heb je de keuze uit twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Er zijn meer hypotheekvormen waar je tussen kunt kiezen, maar voor nieuwe hypotheken geven alleen deze twee vormen recht op hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen vorm omdat deze begint met lagere maandlasten, maar de lineaire hypotheek is zeker geen slechte keuze.

De lineaire hypotheek zorgt voor een snelle aflossing

Eigenlijk is de lineaire hypotheek een zeer eenvoudige hypotheekvorm. De hypotheekschuld deel je door de looptijd en de uitkomst is de maandelijkse aflossing op de hypotheek. 300.000 euro hypotheek aflossen in 360 maanden? Dat betekent dan dus 833.33 aflossing per maand. En dat is heel wat meer dan bij een annuïteitenhypotheek. 
In beide hypotheekvormen doe je daar 30 jaar over, maar in de lineaire hypotheek gaat de aflossing in de eerste helft van de looptijd veel sneller.

Je kunt een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelen

Naast de hypotheek sluiten huiseigenaren vaak een overlijdensrisicoverzekering af. Deze verzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de huiseigenaren. Je kunt de premie voor deze verzekering verlagen door het kiezen van een verzekering met een dalend verzekerd bedrag. En omdat bij een lineaire hypotheek de schuld een stuk sneller daalt, is ook de daaraan gekoppelde overlijdensrisicoverzekering een stuk goedkoper, dan bijvoorbeeld bij de annuïteitenhypotheek.

Wil je snel vrijheid bij het verhuizen? Kies de lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek beschermt huiseigenaren beter tegen restschulden. Door de snelle aflossing ontstaat er eerder overwaarde in het huis. Hierdoor ben je beter beschermd bij een gedwongen verkoop door bijvoorbeeld een echtscheiding of als je om een andere reden het huis moet verkopen. In de huidige huizenmarkt stijgen de huizenprijzen natuurlijk nog steeds best hard, maar er kan ook weer een periode met dalende huizenprijzen aanbreken.

Over de lineaire hypotheek betaal je minder aan hypotheekrente

Gerekend over de gehele looptijd betaal je met de lineaire hypotheek minder aan hypotheekrente. Je betaalt de schuld namelijk sneller af, dus betaal je over de gehele looptijd ook minder aan hypotheekrente.

Een ideale hypotheekvorm als je tijdens de looptijd met pensioen gaat

Ga je tijdens de looptijd van de hypotheek met pensioen? Door dalende inkomsten na pensionering kan de betaalbaarheid van de vaste lasten in het geding komen. Met een lineaire hypotheek ben je hier beter tegen bestand in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. De maandlasten van deze hypotheek worden na iedere aflossing iets lager. Het gaat om kleine verlagingen, maar geleidelijk zakken de hypotheeklasten sterk.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens