Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0238223595
  • info@deltaplanning.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0238223595
15-10-2019

Cadeautjes van de belastingdienst?

Jaarlijks vergeten honderdduizenden Nederlanders gebruik te maken van de zorgtoeslag waar ze recht op hebben. Maar wat kan nog meer vergeten worden?

Het betalen van belasting kom je niet onderuit, maar zorg er in ieder geval voor dat je zo weinig mogelijk betaalt. Bij de Belastingdienst hoeven ze niet meer te ontvangen dan waar ze recht op hebben.
Maar daarnaast zijn er fiscale voordelen waar je recht op kunt hebben, al moet je natuurlijk wel weten wat jouw rechten zijn. Welke aftrekposten of teruggaven moet je echt niet vergeten?

Vergeet je recht op toeslagen niet

De Belastingdienst weet bijna alles van je op financieel gebied. Ze maken de aangifte van de inkomstenbelasting al zo eenvoudig mogelijk door zoveel mogelijk gegevens voor in te vullen, maar de toeslagen moet je zelf om denken.
Op Toeslagen.nl kun je berekenen waar je allemaal recht op hebt. En soms is dat heel wat!
Aan het eind van dit jaar kun je ook alvast jouw toeslagen aanvragen voor 2020. Deze rechten op toeslagen over het jaar 2019 kun je nog claimen tot september 2020. Doe je dat niet? Dan vervalt je recht op deze financiële tegemoetkoming.

Betaalde hypotheekrente kun je aftrekken van het inkomen

De meeste huiseigenaren weten dat ze de betaalde hypotheekrente af kunnen trekken van de belastingen, maar controleer wel of het ook echt gebeurt. Als het goed is zet de Belastingdienst dit soort aftrekposten al in de jaarlijkse aangifte klaar, maar controleer het wel altijd op juistheid. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de verstrekte informatie in de belastingaangifte. Ook als de Belastingdienst het er zelf al in heeft gezet.

Over de betaalde hypotheekrente kun je ook een voorschot krijgen

De belastingteruggave over de betaalde hypotheekrente krijg je doorgaans pas terug, nadat je daar in het nieuwe jaar aangifte van hebt gedaan. Maar je kunt er een voorschot op krijgen met een voorlopige teruggave. Door deze voor 2020 aan te vragen krijg je iedere maand alvast een bedrag terug van de Belastingdienst.
De voorlopige teruggave kun je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Heb je al een voorlopige teruggave? Je krijgt in de meeste gevallen ook automatisch voor 2020 het voorschotbedrag. Controleer de bedragen wel goed. Als je teveel krijgt, moet je een deel van het ontvangen bedrag uiteindelijk weer terugbetalen.

Maak je hoge zorgkosten? De Belastingdienst betaalt mee

Sommige zorgkosten waar je geen vergoeding voor krijgt vanuit de zorgverzekering kun je indienen in de jaarlijkse belastingaangifte. De premie voor de zorgverzekering en het eigen risico kun je bijvoorbeeld niet aftrekken, maar wel onder andere de kosten voor verpleging in een verpleeghuis en de niet verzekerde tandartskosten. Deze kosten moet je zelf opvoeren in de belastingaangifte. Deze worden er niet ingezet door de Belastingdienst.

Stortingen in een lijfrentepolis

Heb je een lijfrenteverzekering of bouw je een aanvulling op het pensioen op via banksparen? Onder voorwaarden zijn de stortingen of de premies aftrekbaar van het inkomen. Laat je hier goed over adviseren voordat je een aftrekpost in de belastingaangifte zet.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens