Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0238223595
  • info@deltaplanning.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0238223595
17-10-2019

Hypotheek met NHG wordt goedkoper

Een hypotheek met NHG wordt volgend jaar goedkoper. Door de tariefverlaging wordt het kiezen voor deze hypotheek aantrekkelijker. Hoe zien de veranderingen eruit?

De hypotheekrentes zijn op dit moment laag en met een NHG-hypotheek zijn ze nog lager. Een nadeel van de NHG is dat je bij het afsluiten eenmalig een NHG-premie verschuldigd bent. Dit nadeel blijft ook in 2020 bestaan, maar de kosten zakken wel. En je kunt in 2020 weer meer lenen onder de condities van NHG.

Waarom een NHG-hypotheek kiezen?

Met een NHG-hypotheek kun je in bepaalde gevallen bij financiële problemen recht hebben op kwijtschelding van restschulden na gedwongen verkoop van je huis. Daar is de geldverstrekker ook blij mee, want er is een kleinere kans op een restschuld. Het verhalen van restschulden is lastig voor geldverstrekkers, dus heeft ook de geldverstrekker baat bij NHG. Daarom krijg je een korting op de hypotheekrente. Er zijn dus meerdere voordelen bij een hypotheek met NHG.

Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een NHG-hypotheek?

In 2019 kost het je nog 0,9 procent over de koopsom van het huis. Vanaf volgend jaar zakt het tarief naar 0,7 procent. Procentueel gaat het om een kleine verlaging, maar het voordeel kan oplopen tot 620 euro. De verlaging wordt doorgevoerd om starters een financieel steuntje in de rug te geven. Het kopen van een huis wordt hierdoor iets laagdrempeliger.

In 2020 kun je een duurder huis kopen met NHG

Het recht op een NHG-hypotheek geldt niet voor alle koophuizen. In 2019 kun je een dergelijke hypotheek afsluiten voor een huis met een maximale koopsom van 290.000 euro. In 2020 stijgt de maximale koopsom naar 310.000 euro. Het maximale bedrag wordt periodiek afgestemd op de gemiddelde huizenprijzen. Een gestegen maximum werd al verwacht, want de huizenprijzen zijn hard gestegen in 2019.

Meer lenen voor energiezuinige investeringen

Voor huizen met energiebesparende voorzieningen is het plafond zelfs gesteld op 328.600 euro. Het bedrag boven de 310.000 euro moet dan uiteraard bestemd zijn voor energiezuinige investeringen. Het gaat bijvoorbeeld om het plaatsen van een warmtepomp, HR++ glas of het aanbrengen van dakisolatie.

Er liggen nog meer plannen in het voordeel van huizenkopers

Het kabinet heeft met Prinsjesdag nog een plan gepresenteerd dat het kopen van een huis voor starters toegangelijker moeten maken. Het plan is om de overdrachtsbelasting voor starters op nul te zetten. Dat zou een besparing betekenen van 2 procent over de koopsom. In vergelijking met de verlaging van de NHG-premie zal deze aanpassing een nog veel groter effect hebben op de betaalbaarheid van een koophuis.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens