Studenten lopen gratis aanvullende beurs mis

Studenten hebben recht op een aanvullende beurs als het inkomen van de ouders onder een bepaald niveau blijft. Veel studenten lopen geld mis.

Het opbouwen van een studieschuld komen veel studenten niet meer onderuit. Waar nog wel recht op bestaat, moeten studenten zelf uitzoeken en aanvragen. Dit blijkt voor de aanvullende beurs vaak mis te gaan. Niet alle studenten krijgen waar ze recht op hebben.

Met de aanvullende beurs kunnen ze de studieschuld met gemiddeld 2.100 euro per jaar verlagen.​

 

Veel eerstejaarsstudenten krijgen te weinig

Een groot aantal studenten lopen gemiddeld een bedrag van 175 euro per maand mis. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zou het gaan om een kwart van de eerstejaarsstudenten. Een aanzienlijk deel van deze studenten maakt wel gebruik van een lening bij de DUO. Ze kunnen het gratis geld vanuit de aanvullende beurs dus wel goed gebruiken. Met de aanvullende beurs kunnen ze de studieschuld met gemiddeld 2.100 euro per jaar verlagen.

Wat houdt de aanvullende beurs in?

Het is een tegemoetkoming voor studenten waarvan de ouders een naar verhouding laag inkomen hebben. Door deze beurs worden hoge schulden bij studenten voorkomen. De bijdrage kan oplopen tot een bedrag van ongeveer 400 euro per maand. De tegemoetkoming zakt naarmate het inkomen van de ouders hoger is. Als studenten binnen 10 jaar een diploma halen, wordt de beurs omgezet in een schenking.

Door een gebrek aan informatie lopen studenten geld mis

De studenten die recht hebben op extra geld zullen het niet weten, anders laten ze een paar duizend euro per jaar niet liggen. Helaas gaat het vaak ook nog om een groep die het goed kan gebruiken. Het opbouwen van een studieschuld heeft namelijk een groot negatief effect op de financiële mogelijkheden na het afronden van de studie. De studieschulden hebben gunstige voorwaarden, maar de schulden moeten wel worden terugbetaald. Met een studieschuld op je naam een huis kopen is lastig. Met een lagere schuld is er meer mogelijk.

Studenten beter wijzen op de mogelijkheden

Volgens het CPB moet er een aanpassing komen in de aanvraagprocedure of er moet op een andere manier een betere voorlichting komen. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ziet in dat het een zorgelijke situatie is dat studenten zich onnodig extra in de schulden steken. Zij gaat de uitvoeringsorganisatie DUO aansporen om de voorlichting te verbeteren.

Een aanvullende beurs kun je aanvragen bij de DUO. Tijdens het aanvraagtraject blijkt of er recht bestaat. Probeer het in ieder geval om te voorkomen dat er geld blijft liggen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie