Hoe bespaar je op de vaste lasten in tijden van corona?

Het jaar 2020 was een financieel zwaar jaar voor veel mensen en 2021 start niet veel beter. Hoe kun je noodzakelijke besparingen doorvoeren?

Ondernemers en werknemers in veel verschillende branches beleven zware tijden. Inkomens dalen sterk of vallen zelfs volledig weg. Het gat kun je niet dichten met besparingen, maar besparen kan wel iets meer financiële rust geven. Sommige besparingen kun je juist doorvoeren door het coronavirus, maar niet alle besparingen zijn ook echt mogelijk.

Je minste zorg is dan het niet meer op vakantie kunnen.​

 

Bepaalde uitgaven vallen lager uit door het coronavirus

Doordat tijdens de lockdown veel activiteiten wegvallen, geef je ook minder uit. Je maakt waarschijnlijk minder gebruik van de auto en het winkelen zit er ook even niet meer in. Vakanties gaan niet door en een vakantie voor de komende zomer wordt nog niet geboekt. Maar de besparingen door het virus vallen in het niet als je inkomen wordt getroffen door corona. Je minste zorg is dan het niet meer op vakantie kunnen.

Hoe kun je direct besparen op de uitgaven?

Kijk eens kritisch naar de vaste maandelijkse uitgaven en bedenk hoe je de vaste lasten kunt verlagen. Het abonnement van de sportschool kun je opzeggen en misschien heb je ook nog andere abonnementen waar je eigenlijk toch geen gebruik van maakt of die niet echt noodzakelijk zijn. Heb je een doorlopende reisverzekering? Deze kun je opzeggen en weer een nieuwe afsluiten zodra je weer gaat reizen.

De auto de deur uit doen is een zware maatregel

Een auto is kostbaar om te kopen, maar ook om te onderhouden. Als je toch veel minder met de auto rijdt, kun je overwegen om de auto te verkopen. Vooral gezinnen met meerdere auto’s die nu veel minder worden gebruikt. Ook een niet gebruikte auto kost je namelijk veel geld. De auto wordt namelijk steeds minder waard (afschrijving) en vaste kosten zoals de autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting lopen gewoon door.

Besparen op de hypotheeklasten is niet altijd mogelijk

Door de lage hypotheekrente kun je vaak veel geld besparen door het oversluiten van de hypotheek. Huiseigenaren die financieel nadeel hebben door de coronacrisis hebben misschien niet de mogelijkheid om de hypotheek over te sluiten. De nieuwe geldverstrekker toetst namelijk of de hypotheeklasten te dragen zijn met het inkomen. Door bijvoorbeeld het verliezen van werk of het wegvallen van een deel van de omzet van een ondernemer, gaat het afsluiten van een hypotheek vaak niet lukken.

Door rentemiddeling is het onder voorwaarden toch mogelijk om de hypotheeklasten te drukken. Je hypotheekadviseur kan jou er alles over vertellen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-01-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie