Hoe zorg je eenvoudig voor een sluitende rittenadministratie?

Onderschat het belang van een goede rittenadministratie niet. Waar moet je op letten?

Wil je geen bijtelling voor de zakelijke auto? Dat kan, maar dan moet je wel een rittenadministratie bijhouden. Hoe doe je dat effectief en simpel?

Privé mag je in jouw zakelijke auto rijden, maar fiscaal kan het wel gevolgen hebben. Je mag namelijk niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Dat klinkt misschien veel, maar verdeeld over een jaar stelt het niet veel voor. Rijd je meer? Dan krijg je een bijtelling oplopend tot 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Uitgaande van een waarde van 25.000 euro krijg je dus een bijtelling van 5.500 euro. Hier mag je nog over afrekenen met de Belastingdienst. Met een sluitende rittenadministratie kun je een bijtelling voorkomen.

Zorg voor een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Met deze verklaring gaat de Belastingdienst ervan uit dat je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt. De verklaring kun je digitaal indienen bij de Belastingdienst. Met deze verklaring is een rittenadministratie niet meer noodzakelijk. Uiteraard mag je de auto dan niet meer privé gebruiken. Wijzigingen rondom het gebruik moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Deze verklaring blijft onbeperkt geldig, maar zondig niet. Toch privé in de auto rijden kan een boete opleveren.

De rittenadministratie handmatig bijwerken is foutgevoelig

Het telkens opschrijven van de kilometerstanden, de bestemming en de data gaat weleens fout. Als er een goed systeem in zit gaat het wel goed, maar vooral met wisselende chauffeurs is er een grote kans op het maken van fouten of op het vergeten te doen. Tegenwoordig kun je het ook vast laten leggen met een GPS-systeem, maar daar kleven natuurlijk kosten aan. Een goed systeem afdwingen is de goedkopere oplossing.

Leg wel de juiste gegevens vast

Een goede rittenadministratie is meer dan alleen een dagelijkse beginstand en een eindstand. Uit de rittenadministratie moet meer blijken. Je legt ook vast wat de bestemming was en wat de aard was van de afspraak. Leg ook goed vast wanneer je bijvoorbeeld een andere route hebt afgelegd in verband met een omleiding of een wegafsluiting. Over een paar maanden weet je namelijk niet meer waar de extra kilometers door kwamen.

Houd voor jezelf bij hoeveel privé kilometers je al gereden hebt

Begin niet pas met het bijhouden van de privé gereden kilometers als het eigenlijk al te laat is. Te veel kilometers privé rijden geeft jou gewoon de bijtelling. Maak voor jezelf een overzichtelijke administratie met daarin deze kilometers. Dit verschaft in één oogopslag duidelijkheid.

Wat als je toch meer dan 500 kilometer privé rijdt?

Neem contact op met de Belastingdienst om dit op te geven. Door het melden kun je voorkomen dat je in één keer een forse naheffing van de Belastingdienst krijgt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie