Een hogere AOW-leeftijd - Zijn zzp’ers daarop voorbereid?

De AOW leeftijd van 67 jaar kan een probleem zijn voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe zit het met jouw pensioen?

In stapjes gaat de AOW-leeftijd omhoog naar ruim 67 jaar (vanaf 2024). Ben je hierop voorbereid? Biedt de AOV dekking en hoe zit het met jouw pensioen? 

Veel zzp’ers worden geconfronteerd met een verzekeringsgat en een pensioengat. Ze hebben een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering), maar deze sluit niet aan op de ingangsdatum van de AOW. De verzekering kan bijvoorbeeld maximaal lopen tot de 60e verjaardag van de verzekerde. Met een pensioenleeftijd van 65 jaar was het al een probleem, maar het wordt steeds erger door het verder opschuiven van de pensioenleeftijd. Hoe kun je tekorten opvangen en ook op de pensioenopbouw letten?

Wat is de maximale leeftijd in de AOV?

Het is mogelijk om een AOV af te sluiten met als eindleeftijd 67 jaar, maar vooral zelfstandigen met zware beroepen lopen tegen problemen aan. Verzekeraars willen hen bijvoorbeeld maar verzekeren tot een leeftijd van 55 of 60 jaar. Heb je al een AOV? Dan is het nog maar de vraag of de verzekeraar bereid is om de eindleeftijd door te schuiven naar 67 jaar of nog later. En als ze dat wel willen, welke premie brengen ze hiervoor dan in rekening?

Wat als je al arbeidsongeschikt bent?

Je hebt bijvoorbeeld in het verleden bijvoorbeeld een AOV afgesloten met de eindleeftijd afgestemd op de toenmalige ingangsdatum van de AOW, 65 jaar dus. Je raakt arbeidsongeschikt en nu krijg je maandelijks een uitkering uit de AOV, maar de uitkering stopt per jouw 65e verjaardag. Er ontstaat dus een financieel gat van een aantal jaren. De AOV kun je ook niet meer aanpassen aan de nieuwe AOW-leeftijd, want daar gaat de verzekeraar niet aan meewerken. 

Het verschuiven van de pensioenleeftijd heeft natuurlijk ook invloed op jouw pensioen. Als je toch vanaf jouw 65e verjaardag wilt stoppen met werken, heb je extra vermogen nodig. Ten opzichte van de oude pensioenleeftijd moet je in het uiterste geval twee jaren en drie maanden overbruggen. Er zijn mogelijkheden. Ga daarvoor het gesprek aan met één van onze adviseurs. Wij stippelen graag een plan uit voor jou.

Wat zijn de mogelijkheden met de AOV?

Verzekeraars hanteren verschillende criteria en stellen hun eigen eisen. Als verzekeraar X jou maximaal wil verzekeren tot jouw 60e verjaardag, wil dat nog niet zeggen dat ook verzekeraar Y er op dezelfde manier mee omgaat. Samen met onze adviseurs kun je kijken naar de mogelijkheden. Helaas kunnen wij er niet voor zorgen dat een al uitkerende AOV door blijft lopen tot de huidige AOW-leeftijd. In andere gevallen kunnen wij kijken naar wat er mogelijk is.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie