De gevolgen voor een onderneming bij een scheiding

Een echtscheiding kan fataal zijn voor een onderneming. Hoe moet het bedrijf verdeeld worden?

Een echtscheiding kan een grote impact hebben op een onderneming. Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor jouw onderneming? 

De meeste ondernemers weten wel dat een scheiding diepe sporen kan nalaten. Dit geldt vooral voor ondernemers die in gemeenschap van goederen gehuwd zijn. Het bedrijf valt namelijk in de gemeenschap en beide partners zijn eigenaar van het bedrijf. Hier wordt vaak voor gewaarschuwd, maar je bent natuurlijk in de veronderstelling dat jullie altijd bij elkaar blijven. Eén op de drie huwelijken strandt, dus het is wel iets om rekening mee te houden.

Niet trouwen in gemeenschap van goederen

Aan ondernemers wordt vaak geadviseerd om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Door het bedrijf op naam van de ondernemer te zetten zijn de gevolgen van een echtscheiding te verkleinen. In bepaalde gevallen kun je met huwelijkse voorwaarden ook voorkomen dat je bij een faillissement privé failliet raakt. Toch zijn huwelijkse voorwaarden nog geen garantie voor succes. Een notaris kan de huwelijkse voorwaarden op de juiste manier samenstellen. Ook moet je de voorwaarden goed onderhouden. Er kan een verrekeningsbeding worden opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Dat houdt in dat de huwelijkspartners periodiek bedragen moeten verrekenen. Verrekening achterwege laten kan de huwelijkse voorwaarden beschadigen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 worden huwelijken standaard gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. Deze beperkte vorm houdt in dat bezittingen alleen verdeeld worden als ze samen zijn opgebouwd vanaf de trouwdatum. Er bestaan na een gesloten huwelijk drie vermogens, namelijk de vermogens van de partners die privé blijven en het gemeenschappelijke vermogen. Indien je getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen blijft de onderneming van voor de huwelijksdatum privébezit, maar dat klopt niet volledig. De partner mag een redelijke vergoeding verwachten voor de tijdens het huwelijk ingebrachte kennis, vaardigheden en arbeid. Alle reden dus om hierover het gesprek aan te gaan met de notaris.

Hoe verdeel je een onderneming?

Een bedrijf is niet te verdelen, dus moet je met geld schuiven. Maar dan loop je tegen een ander probleem aan. Het meeste geld zit mogelijk in het bedrijf. Samen het bedrijf voortzetten ligt vaak lastig. Er zijn al onderliggende spanningen, dus is er een grotere kans op meningsverschillen. Ieder heeft nu namelijk een ander belang. Je zit niet alleen met het bedrijf, maar ook met de andere bezittingen en de schulden. Vergeet het pensioen ook niet. Als dit punt bereikt is kan het beste een onafhankelijke expert worden ingeschakeld. Beide partners moeten er zo goed mogelijk uitspringen en het bedrijf moet de echtscheiding overleven.

Hoe bescherm je de onderneming tegen een echtscheiding?

De beste tip is het vastleggen van huwelijkse voorwaarden. Toch is dit vaak niet de oplossing. Als de onderneming een gezamenlijk eigendom is, hebben beide partners recht op de helft van de waarde. De onderneming kan bij een scheiding gered worden door met elkaar in gesprek te blijven. Er is een gezamenlijk probleem waar een oplossing voor gezocht moet worden. Beide partners zijn er vaak bij gebaat om de onderneming voort te zetten. Het vermogen moet namelijk beschermd worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie