5 beste tips om zuiniger auto te rijden

Door de hoge brandstofprijzen doe je er verstandig aan om zo zuinig mogelijk te rijden in jouw auto. Maar hoe pak je het aan? 

In de toekomst rijden we mogelijk allemaal elektrisch, maar de meeste mensen hebben nu nog een auto op fossiele brandstoffen. Je kunt de lasten van het tanken verlagen door het zuiniger rijden met de auto. Met onze 5 nuttige tips kun je minder uitgeven aan benzine, diesel of LPG.

Niet remmen maar je voet van het gaspedaal afhalen

Wij geven vaak gas bij terwijl wij weten dat het geen zin heeft. Honderd meter vóór de verkeerslichten hoef je namelijk geen gas meer te geven, want waarschijnlijk moet je toch stoppen voor je verder kunt. Laat het gas los en laat de auto uitrollen. Dit geeft een relatief kleine besparing, maar ook met kleine besparingen kun je over een maand gerekend veel euro’s besparen.

Over een afstand van 25 kilometer kun je door een behoorlijke overschrijding van de maximale snelheid misschien 3 tot 5 minuten inhalen. ​

 

Let op je snelheid

Met een hoge snelheid proberen om vroeger op de plaats van bestemming aan te komen, heeft nauwelijks zin. Je moet behoorlijk hard rijden om twee minuten in te halen op een autorit die normaal gesproken een half uur duurt. Door minder sportief te rijden verbruik je aanzienlijk minder brandstof. Over een afstand van 25 kilometer kun je door een behoorlijke overschrijding van de maximale snelheid misschien 3 tot 5 minuten inhalen. 

 Zorg voor de juiste bandendruk 

 Rijden met te slappe banden remt de auto af. Als de bandenspanning 0,4 bar te laag is, geeft dat een extra verbruik van 2%. Het verkort de levensduur van de banden met 25%. Bij een 0,6 bar te lage bandenspanning stijgt het verbruik met 4% en verkort de levensduur van de banden met 45%. De besparing aan brandstof is klein, maar te slappe banden verkorten de levensduur van banden ook sterk. Iets om op te letten dus.

Een auto kopen die zuiniger is 

 Dit is een zeer ingrijpende tip, maar het kan lonend zijn. Als je maandelijks 1.500 kilometer rijdt, verbruik je uitgaande van een 1:10 auto maar liefst 150 liter per maand. Een auto met een verbruik van 1:15 zou 100 liter verbruikt hebben. Bij een literprijs van €1,75 geeft dit een besparing van €87,50 per maand. Daarnaast kun je misschien ook nog profiteren van een lagere motorrijtuigenbelasting en verzekeringspremie.

Houd je aan het maximum van 100 kilometer per uur

Tijdens een groot deel van de dag mag je maar 100 kilometer per uur op de snelwegen. Dit geeft een besparing op de brandstof van 13 procent als je het vergelijkt met een snelheid van 130 kilometer per uur. Dus niet harder rijden kan je een boete besparen en je verbruikt ook nog eens minder brandstof.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie