Jongeren hebben een tekort aan geld

Volgens het Nibud heeft de helft van de scholieren geld tekort, terwijl ze juist meer te besteden hebben. Dit maakt ze gevoelig voor schulden.

In 2020 hadden jongeren gemiddeld meer te besteden als je het vergelijkt met 2016, maar zo ervaren ze het niet. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling want door een verkeerd idee over geld kunnen ze op jonge leeftijd al financiële problemen krijgen.

Jongeren volgen mensen over de hele wereld en zien wat anderen doen en kunnen kopen.​

 

Jongeren hechten waarde aan sociale en materiële beloning

Volgens een gedragsexpert van de Volksbank is social media een grote boosdoener van het geldtekort van jongeren. Andere jongeren delen op  social media dat alles voor ze mogelijk is. Er komt een sociale druk om hieraan mee te doen. Jaren geleden werd sociale druk vooral opgelegd vanuit de eigen omgeving, maar door social media is de kring met contacten veel groter geworden. Jongeren volgen mensen over de hele wereld en zien wat anderen doen en kunnen kopen.

Zodra jongeren 18 jaar zijn, kunnen ze eenvoudiger lenen

Vanaf 18 jaar kunnen jongeren leningen afsluiten en een creditcard op naam krijgen. Ze krijgen ook extra lasten door bijvoorbeeld de zorgverzekering die ze zelf moeten betalen. Als jongeren vanaf 18 jaar een verkeerd idee hebben over geld, hebben ze een grotere kans op problematische schulden. De jongeren die het niet gebruikelijk vinden om rood te staan, zullen minder snel geld uitgeven wat ze niet hebben.

Sparen levert weinig op maar is belangrijk

Door de lage spaarrente lijkt het sparen zinloos, maar dat is het natuurlijk niet. Doordat er geen spaarrente meer wordt gegeven, ontvangen jongeren geen beloning meer voor het opzij zetten van geld. Het is belangrijk om kinderen vanaf zeven jaar al het sparen aan te leren. Nu is de motivatie niet het krijgen van rendement, maar het reserveren voor toekomstige uitgaven. Jongeren hebben baat bij wat ze als jong kind leerden over het sparen van geld.  

Open een spaarrekening voor kinderen

Het maakt voor het rendement nauwelijks nog verschil of geld op een betaalrekening of op een spaarrekening staat. In beide gevallen is het rendement nul of bijna nul. Toch doen ouders er verstandig aan een spaarrekening te openen voor de kinderen. Met een spaarrekening leren kinderen dat ze geld opzij moeten zetten voor later. Door wekelijks of maandelijks een deel van het zakgeld te sparen, weten ze hoe ze met geld om moeten gaan als ze ouder zijn. Ze leren het met kleine bedragen om ervoor te zorgen dat ze later met de grotere bedragen om kunnen gaan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-01-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie