Let op de toeslagen bij salarisstijging

Let op salarisverhogingen; ze kunnen je recht op toeslagen beïnvloeden en extra kosten veroorzaken.

Jouw recht op toeslagen hangt af van het inkomen. Vergeet niet om bij een stijging van het inkomen dit door te voeren in de toeslagen.

De Belastingdienst verstrekt toeslagen op basis van een geschat inkomen. Je weet nog niet wat je in 2024 exact gaat verdienen, dus moeten toeslagen wel verstrekt worden op basis van schattingen. Een eurootje meer of minder verdienen maakt meestal geen verschil, maar het kan wel. Een lichte stijging van het inkomen kan zelfs negatief uitpakken, omdat het jou minder recht geeft op toeslagen.

Welke toeslagen zijn er?

Twee toeslagen zijn gericht op ouders met kinderen, namelijk het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Het kindgebonden budget geeft ouders met een laag inkomen recht op extra bestedingsruimte. Zie het als een aanvulling op de kinderbijslag. De kinderopvangtoeslag is om de kosten van het op laten vangen van de kinderen financieel dragelijker te maken. De andere twee zijn de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Deze tegemoetkomingen zijn erop gericht om mensen met een laag- of een middeninkomen tegemoet te komen.

Wanneer moet je toeslagen terugbetalen?

Tot 8 mei hebt je de tijd om de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 in te dienen. Hierin wordt ook het recht op toeslagen meegenomen. De Belastingdienst toetst of je ook echt recht hebt op de toeslagen die je in 2023 hebt gekregen. Is jouw inkomen vorig jaar gestegen? Dan loop je kans om een deel van de ontvangen toeslagen terug te moeten betalen. Daar kun je nu niets meer aan veranderen, maar kom wel gelijk in actie voor 2024. Waarschijnlijk gaat de Belastingdienst namelijk voor 2024 uit van dezelfde gegevens als ze gebruikt hebben in 2023.

De terugvordering door de Belastingdienst kan fors zijn

Stel je hebt recht op zorgtoeslag en huurtoeslag. Vorig jaar was jouw inkomen ingeschat op 22.000 euro. In werkelijkheid was het 23.000 euro. In totaal had je recht op 418 euro per maand, uitgaande van een maandelijkse huursom van 600 euro. Door de stijging van het inkomen naar 23.000 euro had je in werkelijkheid recht op 394 euro per maand. Je moet dus 24 euro x 12 = 288 euro terugbetalen, omdat je 1000 euro bruto meer hebt verdiend. Achteraf gezien valt de loonsverhoging dus wat tegen.

Pas op met salarisstijgingen!

Heb je recht op toeslagen en maak je bij de werkgever promotie? Maak op toeslagen.nl gelijk een berekening om de consequenties door te rekenen. Als het jou meer kost dan het oplevert, kun je beter van het hogere salaris af zien. Je kunt beter minder werken. Aan de andere kant is het niet verstandig om af te zien van een promotie. Door het te weigeren stagneert de groei van het inkomen. Ieder stapje omhoog is er weer één. Maak hierin een overweging voor jezelf.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-03-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie