AOW - Wat zou je moeten weten?
Welke interessante en belangrijke feiten over de AOW zijn essentieel om te kennen?
Iedereen heeft recht op AOW na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Wat zijn onderbelichte feiten over de AOW die je eigenlijk wel moet weten?
Misverstanden over de AOW kunnen zorgen voor een tekort aan inkomen na jouw pensionering. Het is een basisvoorziening gericht op het verstrekken van een bestaansminimum. Voor een volwaardig inkomen na jouw pensionering heb je dus wel een aanvullend inkomen nodig. Vertrouw dus niet alleen op de AOW. Wat moet je nog meer echt weten over de AOW?
Wat wordt er onder het pensioen verstaan?
Meestal als mensen het hebben over hun pensioen, bedoelen ze een combinatie van verschillende inkomsten die ze ontvangen na de pensioendatum. De basis vormt de AOW. Daarnaast heb je nog het via een pensioenregeling opgebouwde pensioen en een kapitaal opgebouwd in een lijfrente of via banksparen.
Vanaf welke datum heb je recht op AOW?
In 2024 ligt de AOW-leeftijd nog op 67 jaar. Ieder jaar wordt de leeftijd weer afgestemd op de gemiddelde levensverwachting. Als Nederlanders steeds ouder worden, stijgt de pensioenleeftijd ook mee.
Hoe bouw je AOW op?
Daar hoef je niets voor te doen. De opbouw is afhankelijk van het aantal jaren dat je in Nederland woont. De opbouw begint 50 jaar voor jouw pensioendatum. De opbouw bedraagt dus 2 procent van het recht per jaar. Nederlanders die emigreren bouwen vanaf de datum van emigratie geen AOW meer op.
Partners met een leeftijdsverschil kunnen een tekort hebben
Partners krijgen gezamenlijk 100 procent van het AOW-bedrag. Zolang de jongste partner de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt, bestaat er maar recht op 50 procent van het AOW-bedrag. Er kan een tekort ontstaan als de jongere partner geen of een laag inkomen heeft. Het is mogelijk dat je hierdoor onder het bestaansminimum komt. In dat geval kun je recht hebben op een aanvullende inkomstenvoorziening (AIO). Of er recht bestaat is onder andere afhankelijk van je vermogen.
Hoe kun je zelf een aanvullend pensioen opbouwen?
Als je geen pensioen opbouwt via de werkgever, kun je wel zelf een aanvulling opbouwen. Daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld via banksparen een vermogen opbouwen. Onder voorwaarden is de inleg aftrekbaar. Op de rekening bouw je een kapitaal op waarmee je op jouw pensioenleeftijd een periodieke uitkering kunt aankopen.
Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je voor jezelf nagaan wat er op jouw naam is opgebouwd. Hieruit blijkt ook jouw recht op AOW en de ingangsdatum van deze uitkering.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 11-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.